Tips och Råd
  • Var ute i god tid – De flesta studiestipendier delas ut en eller två gånger per år. Det är därför viktigt att du i god tid har din ansökan redo. Skulle du missa ansökningsdatumet måste du kanske vänta ett helt år innan du kan söka igen.
  • Sök alla stipendier du är berättigad att söka – Det kostar oftast inget mer än tid att söka stipendier. Som student har man mycket tid men lite pengar. Du bör därför ta chansen att söka så många stipendier för studier som du har möjlighet att söka.
  • Sök brett – Du och ditt eventulla projekt kan passa in på fler stipendier än vad du tror vid första anblick. Anpassa dina ändamål så att de passar in på stipendiets ändamål så långt det är möjligt. Tips: Kan det vara värt att börja kolla efter olika stipendieändamål först och därefter utforma ditt projekt utifrån vilka stipendier som går att söka?
  • Kontakta fonden eller stiftelsen – Du kan kontakta fonden eller stiftelsen som delar ut ett stipendium och fråga dem om det är något särskilt du bör fokusera på i din ansökan. Samma sak gäller om du hittat ett stipendium du vill söka men är osäker på om det delas ut för studier.
  • Lägg tid på din stipendieansökan – Var noggrann när du skriver din stipendieansökan. Gör det enkelt och tydligt att förstå din ansökan för personen som ska läsa den. Det ökar dina chanser att bli tilldelad ett stipendium. Ha med alla bilagor som krävs och författa texten så att det är lätt att förstå. Läs igenom din ansökan flera gånger innan du skickar in den.
  • Leta stipendier på flera ställen – Det finns mängder av fonder och stiftleser som delar ut stipendier till behövande studenter. Även om vi strävar efter att lista alla stipendier som är aktuella för studenter här så är det mycket troligt att vi har missat åtminstone några studentstipendier. Leta därför på andra ställen också. Kolla t.ex. på din kommuns hemsida eller hembygdsföreningar på den ort du kommer ifrån. Du kan säkert hitta många fler stipendier att söka bara du använder din fantasi litegrann.