Forskning

Stipendier kan öppna dörrar – för den som vet vad som krävs för att få dem. Så gör du som är student för att hitta, söka och få stipendier.

Varje år delar svenska stiftelser, företag och organisationer ut stipendier för miljarder kronor och du kan få stipendier för alla tänkbara ändamål. Bland de vanligaste är studier, idrott, hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala ändamål. Här får du information om olika typer av stipendier, hur du hittar dem och sätter ihop en vinnande ansökan.

Stipendier för forskning

  • Den stipendiekategori som i särklass är störst vad gäller storleken på beloppen som betalas ut är forskningsstipendier. Varje forskare har mycket goda möjligheter att finansiera sina aktiviteter med stipendier, För många typer av forskning kan det vara en nödvändighet att hitta stipendier eftersom annan finansiering ärsvår att hitta. Utländska forskningstipendier är ofta möjliga att söka för svenska forskare. Särskilt i våra grannländer och i Tyskland finns möjligheter att hitta intressanta forskningsstipendier. Stipendier för forskning kan sökas av olika kategorier forskare, tex etablerade forskare men även doktorander och andra som tillfälligt eller permanent sysslar med forskning. Flest forskningsstipendier finns för medicinsk forskning men det går att hitta stipendier för nästan varje typ av forskning.