Stipendiater prisade för examensarbeten


2017-02-27 Facebook Twitter LinkedIn Google+ NyheterChalmeristen Divya Suresh och Tuser Tirtha Biswas från Borås Textilhögskola har fått ta emot Bo Rydins stiftelses stipendium på 20 000 kronor vardera. Under 2016 har de båda gjort sina examensarbeten i nära samarbete med SCA:s produktutvecklare.

Divya Suresh har nyligen avslutat sin masterutbildning på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. I sitt examensarbete har hon tagit fram en modell som ska göra det enkelt att beräkna hur huden släpper ifrån sig värme och fukt beroende på vad man bär närmast kroppen. Hur man upplever exempelvis en blöja eller binda styrs nämligen mycket av hur varmt eller fuktigt det blir i produkten och med den kunskapen kan man designa mer komfortabla produkter.

Tuser Tirtha Biswas från Textilhögskolan i Borås har i sin masteruppsats testat att integrera pH-indikatorer i olika typer av material för att se hur de ändrar färg beroende på vilket pH-värde de kommer i kontakt med. Att hitta ett sätt att mäta pH på en produkt eller på hud är viktigt när man vill undersöka hur huden mår.

Bo Rydins stiftelse har instiftats för att främja teknisk och naturvetenskaplig forskning inom SCA:s ämnesområden.

Källa: Göteborgs-Posten

Kommentarer