Hur söker man stipendier?


2017-02-05 Facebook Twitter LinkedIn Google+ NyheterVart kan jag vända mig för att söka stipendium?

Först och främst ska du självklart söka i vår tjänst stipendieguiden.com! Du kan också surfa omkring eller Googla, men vi har i stort sett alla publicerade stipendiefonder i Sverige. Snart kommer vi även att fylla på med stipendier som går att söka för utlandsstudier bl.a.

Vad kan man söka stipendium för?

Stipendier delas ut för många olika ändamål. Du kan söka stipendier för exempelvis studier, utbildning, idrottsliga ändamål, för att få hjälp med ekonomin, om du har ett handikapp eller för att kunna åka på en studieresa.

Vilka delar ut stipendier?

Stipendier delas oftast ut av fonder och stiftelser som har till uppdrag att förvalta en summa pengar. Oftast är det avkastningen från pengarna som möjliggör stipendiet. Vissa stiftelser delar ut hela avkastningen varje år medan andra delar ut en del av den årliga avkastningen och låter pengarna som blir över gå tillbaka till stiftelsen.

Hur stor är chansen att få ett stipendium?

Det varierar beroende på hur många som söker samma stipendium som dig. Oftast är konkurrensen om stipendier hård men det är inte alls omöjligt att bli tilldelad ett stipendium. Du ökar dina chanser att få ett stipendium om du skickar in en bra ansökan som förklarar varför du ska få stipendiet.

Även om det är ovanligt så händer det faktiskt ibland att vissa stiftelser inte får in några ansökningar. I såna fall hade det räckt att skicka in en ansökan (som uppfyller de eventuella kraven) för att få stipendiet.

Vad krävs för att jag ska få ett stipendium?

Först och främst måste du passa in i den målgrupp som stipendiet delas ut till. Om du går på gymnasiet kan du alltså inte söka såna stipendier som delas ut för studier på universitet. I övrigt ser kraven olika ut beroende på vilket stipendium det handlar om. För de flesta stipendier krävs att du skickar in ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du ska bli tilldelad ett stipendium. Vilka kraven är står skrivet i fonden eller stiftelsens stadgar.

Källa: http://sokastipendium.se/

Kommentarer